logo SMAKFIT

Serwis korzysta z plików cookies w celu prawidłowego świadczenia usług, jak również w celach statystycznych oraz reklamowych. Więcej informacji w naszej Polityce prywatności.

Twoje
  
źródło
  
zdrowia
  
Catering
  
dietetyczny   

Twoje źródło zdrowia Catering dietetyczny

Dieta Z niskim indeksem glikemicznym

#smak-fit
@smakfit
zadzwoń do nas

576 747 707

Dieta Z niskim indeksem glikemicznym

Dieta Z niskim indeksem glikemicznym

Wydaje Ci się, że mając cukrzycę, insulinooporność czy Hashimoto musisz zupełnie wykluczyć niektóre produkty ze względu na ich indeks glikemiczny? Nic bardziej mylnego! Wiedza o tym, jak przygotowywać posiłki i łączyć produkty pozwala na komponowanie pysznych dań, dzięki którym nie odczujesz, że jesteś na diecie eliminacyjnej

Filarem diety z niskim IG jest rezygnacja z cukrów prostych, wysoko przetworzonej żywności pod postacią słodkich i słonych przekąsek oraz produktów o dużej zawartości węglowodanów.

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik odzwierciedlający sposób, w jaki spożycie danego produktu wpływa na stężenie glukozy we krwi. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym szybciej się wchłania i powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi, co sprawia, że organizm zaczyna wydzielać większą ilość insuliny aby przywrócić odpowiedni poziom glukozy.

 Spożycie kolejnego posiłku o wysokim IG spowodowałoby kolejne gwałtowne wahania cukru we krwi, które prowadzą do wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych:

  • -uszkodzenia naczyń i nerwów
  • -uszkodzenia nerek
  • -rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2
  • -pogorszenia widzenia
  • -zwiększonego ryzyka wystąpienia otyłości
  • -rozwoju miażdżycy

Równie istotnym pojęciem w diecie z niskim indeksem glikemicznym jest ładunek glikemiczny (ŁG), który pozwala na określenie zależności pomiędzy indeksem glikemicznym a rzeczywistą wielkością porcji, czyli dokładną ilością węglowodanów, które zawiera. 

 Oczywiście nie musisz zapamiętywać pojęć czy martwić się jak odpowiednio komponować posiłki! Zostaw to naszym dietetykom :)

W diecie o niskim indeksie glikemicznym biały cukier, mąkę pszenną oraz przetworzoną żywność zastępujemy produktami o niskim i średnim indeksie glikemicznym 

W swoich pudełkach znajdziesz różnorodne warzywa, niektóre owoce oraz rośliny strączkowe. Zapotrzebowanie na białko zostanie pokryte poprzez mięso, chudy nabiał oraz ryby. W jadłospisie nie brakuje także zdrowych tłuszczów i pełnoziarnistych produktów, co gwarantuje Ci zróżnicowane i wysoko odżywcze posiłki.

Wiemy, że podstawą Twojego dobrego samopoczucia jest odpowiedni poziom glukozy we krwi, dlatego skomponowaliśmy jadłospis w taki sposób, aby nie dopuścić do gwałtownych wyrzutów insuliny do krwiobiegu. Organizm zużywa go na potrzeby energetyczne i uzupełnienie zapasów glikogenu w mięśniach lub wątrobie, zapobiegając tym samym zamianie nadwyżki glukozy w tłuszcz.

Ale to nie wszystko! Spożywanie produktów z niskim IG niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych: przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zapobiega rozwojowi miażdżycy, chorób układu krążenia, cukrzycy oraz chorób nowotworowych.

Dieta pudełkowa o niskim indeksie glikemicznym dostępna jest aż w 6 wariantach kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.

Zainwestuj w zdrowie i dobre samopoczucie z cateringiem Smak Fit!

sprawdź inne rodzaje diet

Jak to działa? To proste!

Zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie z cateringiem dietetycznym Smak-Fit

Zamów telefonicznie lub online

Gotujemy specjalnie dla Ciebie

Dostawa pod wskazany adres