Dieta Z niskim indeksem glikemicznym
Wydaje Ci się, że mając cukrzycę, insulinooporność czy Hashimoto musisz zupełnie wykluczyć niektóre produkty ze względu na ich indeks glikemiczny? Nic bardziej mylnego! Wiedza o tym, jak przygotowywać posiłki i łączyć produkty pozwala na komponowanie pysznych dań, dzięki którym nie odczujesz, że jesteś na diecie eliminacyjnej
Filarem diety z niskim IG jest rezygnacja z cukrów prostych, wysoko przetworzonej żywności pod postacią słodkich i słonych przekąsek oraz produktów o dużej zawartości węglowodanów.
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik odzwierciedlający sposób, w jaki spożycie danego produktu wpływa na stężenie glukozy we krwi. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym szybciej się wchłania i powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi, co sprawia, że organizm zaczyna wydzielać większą ilość insuliny aby przywrócić odpowiedni poziom glukozy.
Spożycie kolejnego posiłku o wysokim IG spowodowałoby kolejne gwałtowne wahania cukru we krwi, które prowadzą do wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych:
- -uszkodzenia naczyń i nerwów
- -uszkodzenia nerek
- -rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2
- -pogorszenia widzenia
- -zwiększonego ryzyka wystąpienia otyłości
- -rozwoju miażdżycy
Równie istotnym pojęciem w diecie z niskim indeksem glikemicznym jest ładunek glikemiczny (ŁG), który pozwala na określenie zależności pomiędzy indeksem glikemicznym a rzeczywistą wielkością porcji, czyli dokładną ilością węglowodanów, które zawiera.
Oczywiście nie musisz zapamiętywać pojęć czy martwić się jak odpowiednio komponować posiłki! Zostaw to naszym dietetykom :)
W diecie o niskim indeksie glikemicznym biały cukier, mąkę pszenną oraz przetworzoną żywność zastępujemy produktami o niskim i średnim indeksie glikemicznym
W swoich pudełkach znajdziesz różnorodne warzywa, niektóre owoce oraz rośliny strączkowe. Zapotrzebowanie na białko zostanie pokryte poprzez mięso, chudy nabiał oraz ryby. W jadłospisie nie brakuje także zdrowych tłuszczów i pełnoziarnistych produktów, co gwarantuje Ci zróżnicowane i wysoko odżywcze posiłki.
Wiemy, że podstawą Twojego dobrego samopoczucia jest odpowiedni poziom glukozy we krwi, dlatego skomponowaliśmy jadłospis w taki sposób, aby nie dopuścić do gwałtownych wyrzutów insuliny do krwiobiegu. Organizm zużywa go na potrzeby energetyczne i uzupełnienie zapasów glikogenu w mięśniach lub wątrobie, zapobiegając tym samym zamianie nadwyżki glukozy w tłuszcz.
Ale to nie wszystko! Spożywanie produktów z niskim IG niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych: przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zapobiega rozwojowi miażdżycy, chorób układu krążenia, cukrzycy oraz chorób nowotworowych.
Dieta pudełkowa o niskim indeksie glikemicznym dostępna jest aż w 6 wariantach kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal.
Zainwestuj w zdrowie i dobre samopoczucie z cateringiem Smak Fit!
sprawdź inne rodzaje diet
Jak to działa? To proste!
Zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie z cateringiem dietetycznym Smak-Fit